HÍRLEVÉL: Megjelent az Eragon bestsellerszerzőjének legújabb regénye

Az Eragon bestsellerszerzőjének legújabb regénye egy hónappal az amerikai premier után már magyarul is olvasható. „Irodalmi varázslat.” - írta róla People magazin.


Két évtizeddel azután, hogy Christopher Paolini magánkiadásban megjelentette az Eragont, az Örökség-ciklust is elindító debütáló regényét – amely azóta 50 országban és több mint 40 millió példányban kelt el –, a szerző most visszatér Alagaësia világába! Amerikában november 7-én jelent meg Murtagh című regénye, amely egy évvel a korábbi események után játszódik, és a névadó magányos sárkánylovast, valamint sárkányát, Tövist állítja a történet középpontjába. Az Európa Könyvkiadó jóvoltából a magyar rajongóknak sem kellett sokat várniuk a kötetre: 2023. december 6-án érkezik a hazai kiadás is Dranka Anita fordításában.

Paolini még 15 évesen, magántanulóként kezdte el írni az Eragont, majd 2002-ben, 18 évesen adta ki magánkiadásban a regényt. 2003-ban a nagy tekintélyű, amerikai Knopf kiadó felkarolta, és végül 2003 augusztusában megjelentette a könyvet. Ennek köszönhetően az Eragon hat hónapon belül egymillió példányban kelt el, és ezzel Paolini tartja a legfiatalabb bestsellersorozat-író Guinness-rekordját. Az Eragon előkészítette az utat a teljes Örökség-ciklus hasonlóan sikeres pályája előtt.

A Murtaghban visszatérünk Alagaësiára
Paolini az Örökség-ciklus befejezése óta szeretett volna visszatérni az Eragon világához, mert – ahogy azt a Publisher Weeklynek elmondta – „rengeteg olyan történet maradt még bennem, amelyet szeretnék elmesélni”. A Murtagh ötletét kezdetben mégis egy véletlenszerű Twitter-poszt adta, amelyet Paolini még akkor kapott, amikor néhány évvel ezelőtt az Álmok a csillagok közt című sci-fi-regényén dolgozott – amely hazánkban szintén az Európa Könyvkiadó gondozásában olvasható.

„Egy rajongó tweetelt, hogy megkérdezze tőlem, vajon mit csinál éppen Murtagh – emlékezett vissza Paolini. – Már rég ágyban kellett volna lennem, és egy kissé fáradt is voltam már, ennek megfelelően így válaszoltam: Murtagh megbűvölt egy villát, hogy éppolyan halálos fegyver legyen, mint egy kard. Bökő uraságnak nevezte el. Tövis nem találta viccesnek, mondtam. Abszurd egy ötlet volt, de valamiért befészkelte magát az agyamba.”

2018-ban aztán ez az ötlet meg is valósult. „Amikor úgy döntöttem, hogy befejezem az Alagaësiában játszódó novelláskötetemet, eszembe jutott ez a tweet – mondta Paolini. – Némi átalakítás után ebből született az első történet abban a kötetben, amely végül A villa, a boszorkány és a sárkány: Történetek Alagaësiából 1. címet kapta.”

És ez vezetett végül Murtagh kalandjaihoz: „Éreztem, hogy egy nagyobb történet körvonalai kezdtek kibontakozni e körül a mag körül, amely egy teljes, egész könyves visszatérés lehet Alagaësia világába.” A képzelete visszavitte hát őt Alagaësiába, ahol a számkivetett Murtaghnak és Tövisnek minden fegyvert be kell vetnie, hogy megtaláljanak egy titokzatos boszorkányt, és túljárjanak az eszén. A Sárkánylovasnak fel kell fedeznie, mit képvisel egy olyan világban, amely magára hagyta őt…

„Murtagh mindig is az egyik kedvenc karakterem volt az Örökség-ciklusból, és persze őt az olvasók is nagyon szeretik – mesélte Michelle Frey, a Knopf vezető szerkesztője. – Úgy vélem, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy Murtagh egy mélyen sebzett ember. Rossz dolgokat tett az életében, de megtudhatjuk, hogy valójában ő is egy áldozat, és hogy honnan születettek a lelki sebei. Ebben a regényben Christopher végigvezet minket Murtagh magányos ösvényein. Ezen az úton természetesen rengeteg izgalmas kaland vár ránk, de ez egy utazás is a sárkánylovas belső világában.”

A Murtagh 30% kedvezménnyel előrendelhető a www.europakiado.hu oldalon. És amíg a nyomdai beérkezésre várunk, remek alkalom adódik, hogy visszatérjünk az Eragon világába – hiszen a friss utánnyomásoknak köszönhetően újra kapható a teljes Örökség-ciklus!

A jövőbeni kilátások
Paolini jövőbeli tervei szerteágazóak és persze ígéretesek a rajongók számára. „Újra elmerészkedni Alagaësiába egy újabb önálló könyv vagy egy spinoff-sorozat kedvéért mindenképpen olyan gondolat, amit örömmel valósítok meg” – árulta el Paolini.

Arra a kérdésre, hogy esetleg belevág-e egy fantasy kalandsorozatba, amely az Eragon világán kívül játszódik, Paolini így válaszolt: „A Fraktálverzum elnevezésű sci-fi-sorozatom és az Eragon között rengeteg írói teendő vár rám életem hátralévő részében – különösen, ha a Disney+ elindítja az Eragon már fejlesztés alatt álló televíziós adaptációját. De igen, remélem, hogy meg fogom valósítani – attól függ, mennyi időm és energiám lesz majd rá.”

Paolini egy következő megjegyzésével azonban rögtön rá is cáfol az idővel és energiával kapcsolatos aggodalmakra: „Ami a jövőt illeti, alig várom, hogy megírhassak néhány olyan könyvet, amelyről évtizedek óta álmodozom.”