HÍRLEVÉL: Megjelent Steigervald Krisztián új könyve, a Generációk harca a figyelemért

Steigervald Krisztián a múlt évezred legvégén, 1999-ben szerezte meg közgazdász diplomáját. Huszonöt évnyi vidéki lét után költözött Budapestre, ahol nyolc évig egy nemzetközi piackutató cégnél dolgozott több pozícióban is. Ez idő alatt kezdte meg pszichológiai tanulmányait. A generációk kutatásával húsz éve, szülői, pedagógusi, vezetői, céges workshopokkal, tréningekkel öt éve foglalkozik.


Steigervald Krisztián, a közgazdászként és coachként is egyaránt aktív szerző első könyve, a Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? idehaza elsőként vállalkozott a generációk közötti kommunikációs különbségek bemutatására. A 2020-ban megjelent – és azóta is a sikerlistákon szereplő – kötet várva várt folytatása ezúttal a figyelem és a figyelmetlenség fogalmát helyezi a fókuszba. Kinek mit jelent a figyelem? Milyen szokások, családi szabályok és hagyományok alapján döntjük el, mire figyeljünk és mire nem? Milyen mértékben rendezte át az életünket, hogyan tereli a figyelmünket a digitális tér? Miért van annyi figyelemzavaros gyerek és felnőtt a társadalmunkban? Egyáltalán képesek vagyunk még ebben a zajban figyelni egymásra? És önmagunkra?

A Generációk harca a figyelemért érzékeny témákat is érintő könyve személyes példák és kutatások alapján, kommunikációs, pszichológiai, mentálhigiénés, valamint pedagógiai szempontokat egyaránt figyelembe véve vizsgálja a generációk tartalomfogyasztását, értékrendjét és emberi kapcsolatait a szerzőtől már megszokott közvetlen, érthető stílusban – számos aha! élménnyel szolgálva az olvasónak.

„Steigervald Krisztián a tőle megszokott könnyedséggel és magabiztossággal kalauzol minket a különböző generációk világában, bemutatva meghatározó élményeiket és az abból fakadó jellegzetes működésmódjukat. Egy biztos: mire a könyv végére érünk, jó néhány előítéletünk semmivé foszlik, pontosabban és mélyebben értjük az előttünk járókat és az utánunk haladókat egyaránt, miközben önmagunkra is rácsodálkozunk." - Orvos-Tóth Noémi ajánlója.

Idézetek a könyvből
„A legnagyobb generációs különbség a képességeinkben keresendő. Azokban, amiket gyerekként megtanulunk – és még inkább azokban, amiket nem. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki 1972-ben vagy 2013-ban született.”

„Az életkor egy állapot, amely az idő múlásával mindenkinél dinamikusan változik. A generációhoz tartozás állandó.”

„Ha valaki újra megtanul fókuszáltan figyelni, koncentráltan dolgozni, az egy olyan szupererőre tehet szert a 21. században, amely nagyon komoly versenyelőnyt biztosíthat számára a munkaerőpiacon (is).”

„A gyerekkori élmények a legerősebbek, jellemzően ezek határozzák meg az alapszemélyiséget. Hiába tapasztaljuk meg ugyanis a későbbi generációk összes élményét, a dominánsak a gyerekkoriak maradnak, a többit már az akkor megszerzett generációs szemüvegünkön keresztül nézzük, értelmezzük, használjuk. E fiatalkori élménybázist nevezzük alapélménynek.”

„Úgy növünk fel mindannyian, hogy gyerekkorunkban elsajátítjuk a minket körülvevő társadalom értékrendjét, viselkedésmintáit, tudását, elvárásait, és a saját viselkedésünket összhangba hozzuk velük. Ebben pedig hatalmas változás volt megfigyelhető az utóbbi hatvan-nyolcvan évben. Nem lettünk sem jobbak, sem rosszabbak, csak mások. És ez a változásunk nagyon sok mindenre kihat – a családra éppúgy, mint a tanulásra, az iskolára, a társadalomra, a munkahelyekre.”

„Ha a figyelem hanyatlik, annak természetes következménye, hogy a problémamegoldó készség is romlik. Hiszen nem mélyedünk el a témában, nem adjuk meg az időt magunknak arra, hogy egyáltalán megértsük a kihívást.”


Megjelenés: 2023. május 16.
Oldalszám: 256 oldal
Kiadó: Partvonal
Forrás: Mezősi Péter