Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Boldog új év

Egy ideje igencsak izgalomba hoz Svédország, a svéd kultúra. Eddig nem voltam kifejezetten skandináv krimi rajongó, de a legutóbbi izgalmas olvasmányomat jelentő Boldog Új Év elindított ezen az úton. A szerzőről annyit tudok, hogy pályája során megannyi könyvet szerzett az ifjúságnak, a Boldog Új Év az első felnőtteknek szánt írása. A kötet kapcsán ki kell emelnem, hogy több (sok!) kiadvánnyal együtt érkezett meg hozzám, ám a borítója olyannyira hívogató volt, hogy a lista elejére tettem. Jól döntöttem! Ugyanis pontosan ilyen olvasmányos, remek stílusú lélektani alkotásra volt szükségem. Az érdeklődésem Stehn végig megtartotta, nagyon kíváncsi voltam, hogy hol kötünk ki a végén.


Ebből a Malin Stehn írásból egyáltalán nem csordul ki a vér, sokkal inkább a drámai háttér, a rejtélyes cselekmények, a váratlan fordulatok, valamint a hétköznapi főhősök miatt szerethető. A rövid időszakot átfogó sztori december utolsó, valamint január első napjaiban, Malmöben játszódik. A történet a tizenhét éves Jenniferről szól, illetve Jennifer szüleiről, azok baráti társaságáról. Imádtam, hogy voltak benne minimális ugrások az időben, valamint hogy négy felnőtt szemszögét, lelkét is megismerhetjük. Akad köztük túlféltő szülő, valamint teljesen ridegnek, érdektelennek tűnő szülő is. Egy biztos, Jennifer eltűnése mindannyiukat elmozdítja valamilyen irányba. Akad, aki rájön, hogy egyáltalán nem ismeri kamasz gyermekét, akad, aki a másik szülő felett ítélkezik, valamint olyan is, akit egyenesen megbetegít a lelkiismeretfurdalás. Remek kirakós játékot jelent ez a feszültségkeltős, lassú lefolyású, időnként morális kérdéseket is boncolgató könyv. Érdekes húzás, hogy a rendőrség bár időnként felbukkan, a nyomozásba nem kapunk betekintést. A rafinált befejezést is kedveltem, hiszen maradt néhány elvarratlan szál, ami folytatásra adhat okot. 

Nagyon-nagyon-nagyon reménykedem benne, hogy Stehn a jövőben is alkot majd a felnőtt olvasók számára is.

GONDOLATOK, AMELYEK VELEM MARADTAK AZ OLVASÁST KÖVETŐEN: (SPOILER!)
- A sokszor jelentéktelenek tűnő hazugságok alapjaiban változtathatnak meg mindent.
- Az emberek rengeteg mindenre képesek.
- Egy szülőnek sosem szabadna eltemetnie a gyermekét.
- A megérzésekre mindig hallgatni kell.
- A tudatos online jelenlét egyáltalán nem könnyű feladat: témát kell kitalálni, fotózni, írni, szervezni.
- Az ember időnként csak arra emlékszik, amire akar.
- Nem létezik olyan, hogy öngyilkos típus.
- Ha időnként nem hagysz teret az új tapasztalásnak, könnyen elfelejtheted, hogy milyen csodálatos az élet, a világ.
- Sokszor nem azért tartjuk valakivel a kapcsolatot, mert valóban szeretjük őt. Szimplán csak beidegződésből. Meddig kell életben tartani ezeket a nem kívánt hagyományokat?
- Milyen gondolatok járhatnak az utolsó percekben, órákban a haldokló fejében?
- A stressz okozta betegségek nem csak a betegek, hanem gyakran a hozzátartozók életét is megkeserítik.
- Az igazi fájdalom valahol ott kezdődik, amikor azt hiszed, nincs olyan vicc a világon, ami képes lenne valaha is megnevettetni.
- Szeretem a Szilveszter, az új év szimbolikáját. Új lehetőségeket rejthet magában, segítség lehet a tervezésben.

NEKED AJÁNLOM: Ha nem egy véres akció krimire, thrillerre vágysz, hanem egy lélektanilag erős alkotásra, ami folyamatosan fenn tartja az érdeklődésed, ami újra meg újra elgondolkodtat.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Azt hittem, hogy jót fog tenni, ha a megszokott módon folytatom az életemet. Azt képzeltem, hogy a kialakult rutinok segítenek eloszlatni a gondolataimat. Hogy ne őrüljek meg.” (114. oldal)

„Leülünk az asztal köré. Mélyeket lélegezve próbálok felkészülni a borzalomra, amiről tudom, hogy be fog következni. De nem tudok felkészülni rá. Nem akarok.” (242. oldal)

„A harag tart a felszínen. Ez tart életben, amikor legszívesebben egyszerűen kiszállnék az egészből.” (328. oldal)



Értékelés: 6/6
Cím: Ett Gott Nytt Ar
Szerző: Malin Stehn
Magyar cím: Boldog Új Év
Fordítás: Petrikovics Edit
Oldalak száma: 380
Kiadó: Partvonal

forrás: nikiahatos