HÍRLEVÉL: Megjelent az Iránytű sorozat új része a munkahelyi stressz minimalizálásáért

Egyesek nagy árat fizetnek az ambíciójukért. A mentális egészségünkre kivetett vám jelentős lehet, különösen abban az esetben, ha „aggódó génnel” születtünk. A stresszt nem lehet kiiktatni, ha azonban megtaláljuk az ideális munkakört, felvállaljuk a sajátosságainkat és figyelünk a hétköznapi jóllétünkre, akkor képesek leszünk pozitív tartományban tartani.

Mark Simmonds vállalati tréner segít megérteni, milyen hatással lehet a stressz és a szorongás a mentális egészségünkre, és eszközöket ad a kezünkbe, hogyan találjunk rá a saját utunkra a munkahelyi küzdelmek közepette. Könyve egyszerre tanulságos karriertörténet és praktikus kézikönyv a lelki egészségmegőrzés szolgálatában. Megmutatja, hogyan lehetünk ambiciózusak és sikeresek a mentális kihívásainknak köszönhetően, nem pedig azok ellenére.

A könyv abban segít, hogy:
• megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő hivatást,
• fenntartsuk a mentális egészségünket, megelőzve ezzel a kiégést,
• mások karriertörténeteiből okulva bátran felvállaljuk a sajátosságainkat,
• biztonságosan kezdjük újra vagy váltsunk munkát egy krízist követően.

A szerzőről:
Mark Simmonds a kreatív ipar és az innováció területén tevékenykedő tréner. Számos nemzetközi nagyvállalattal dolgozott együtt, többek között az Unileverrel, a Johnson & Johnsonnal és a Philipsszel. A sajtóban rendszeresen publikálja mentális egészségről szóló cikkeit, emellett saját vállalkozását, a Genious You kreatív ügynökséget vezeti.


Idézetek a könyvből
„Minél nagyobb a szakadék az alapvető személyiséged igényei és a munkád támasztotta elvárások között, és minél inkább úgy áll a helyzet, hogy olyasmivel foglalkozol, »ami egyszerűen nem te vagy«, valószínűleg annál jobban stresszelsz.”

„Tekints úgy a munkádra, mint egy kapcsolatra! Jusson eszedbe, hogy annál könnyebb bármiféle kapcsolatot kialakítani egy másik emberrel, minél több közös vonásotok van. Ugyanez igaz a karrieredre is.”

„Csak akkor érhetünk el valódi haladást és jelentős sikert, ha eleve elégedettek vagyunk.”

„A soha el nem álló, szitáló esőhöz hasonlítható stressz sajnos sok vállalati környezetben az élet elválaszthatatlan része. Kétségkívül a modern munkahely átka.”

„A »csepegő csap szindróma« igen erőteljes metafora a stressz emberi agyra gyakorolt hatására. Eleinte csak egy kis kényelmetlenséget érzel, aztán egészen apró dolgok kezdenek bosszantani és különféle helyeken nyomást gyakorolni rád. A nyomás egyre csak nő. És egy nap, minden előzetes figyelmeztetés nélkül kinyílnak a zsilipek.”

„Legyen teli a tartályod! Ha olyan munkát végzel, ami sokat kíván tőled, fontos, hogy amennyire lehet, feltöltsd a stressztűrő képességedet jelképező tartályt: mozogj rendszeresen, étkezz megfelelően, aludj eleget, és járj társaságba.”

„A munka által kiváltott depressziós epizód azt is jelezheti, hogy rossz helyen vagy. Tekints rá úgy, mint egy lehetőségre, ami alkalmat ad arra, hogy felülvizsgáld és módosítsd a karriered.”

„Mindenki lelki ellenálló képességgel születik. A nagy kihívások, a veszélyhelyzetek és a többé-kevésbé mindenki életében elkerülhetetlen normatív krízisek megkövetelik a rugalmasságot. Sokkal nagyobb az esélye, hogy mentálisan szabad maradsz, ha ezeknek a kihívásoknak célt tudsz adni, és jelentőséggel bírnak számodra.”

„Ha sikerül megbirkóznod egy nehéz kihívással az életedben, akkor nagy lelki ellenálló képességre teszel szert. Ez rendelkezésedre áll majd akkor is, amikor más kihívásokkal találod szemben magad.”


Mark Simmonds: Siker és szorongás
Fordította: Bosnyák Gabriella
Kiadó: Partvonal
Megjelenés: 2023. február 28.