HÍRLEVÉL: Kényes kérdések új megközelítésben kerülnek terítékre.

Ismerd meg Modern magyar történelem sorozatunk legújabb darabját! Veszprémy László Bernát most megjelent könyve, a Tanácstalanság kényes kérdéseket boncolgat, miközben számtalan külföldi és hazai levéltár forrásai alapján próbálja megérteni a magyar zsidó vezetés holokauszt alatti viselkedésének történetét.

Tanácstalan tanácsok
Magyarország 1944-es német megszállását követően a hazai zsidó közösségek vezetői feloldhatatlan dilemma előtt találták magukat: működjenek együtt a németekkel és a nácibarát magyar kormánnyal, vagy válasszák az ellenállás útját? A rendelkezések a fővárosi zsidó vezetőket a budapesti zsidó tanácsba, a vidékieket pedig különböző helyi tanácsokba tömörítették. A gettósítás során sokszor e tanácsokra hárult a beköltözés megszervezése és felügyelete. A német és kollaboráns magyar követeléseket szintén ők kommunikálták a közösségeik felé, a deportálások előtt pedig nemegyszer a zsidó tanácsok vezetőinek kellett szelektálniuk a gyűjtőtáborokban, hogy ki kerüljön Auschwitzba, és kit küldjenek más koncentrációs táborokba.

A háború után súlyos vádak érték a zsidó vezetőket külföldön és Magyarországon is. Talán nem véletlen, hogy a történészek máig vitatkoznak szerepükről. De valójában mit tudtak ők Auschwitzról a deportálások előtt? Miért nem riadóztatták a vidéki zsidóság tömegeit? Kiváltságos helyzetben voltak-e, vagy ugyanúgy szenvedtek, mint a „kis zsidók"? Kollaboránsnak számítanak-e, vagy nem volt választásuk? Mi volt Horthy Miklós szerepe a budapesti zsidók megmentésében? A fiatal történész többek között ezeknek a kérdéseknek jár utána új könyvében.


Ne félj a kapunyitástól!
Te is arra számítottál, hogy fiatal felnőtt éveid jelentik majd életed egyik legjobb időszakát? Hiszen a tanulásnak vége, a világ tele van lehetőségekkel, az ember kicsattan az energiától, és elindul céljai felé - mi baj lehet? Ehhez képest te is úgy vagy vele, hogy szinte csak a nehézségeket látod? Akkor neked szól Mihályi Fruzsina középiskolai tanár és Koczor Nóra tanácsadó szakpszichológus most megjelent könyve, a Kapunyitási pánik - Önismereti munkafüzet fiatal felnőtteknek!

A munkafüzet segítségével minden érintett fel tudja tenni és megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyek fejlesztik az önismeretet, és segítenek felkészülni az életkezdés kihívásaira. A szerzők szeretettel várnak a könyv bemutatóján április 5-én 18 órától a Magvető Caféban! A rendezvényen a szerzőkkel Fiala Borcsa beszélget majd, és utána lehetőség nyílik majd dedikáltatásra is.