HÍRLEVÉL: A hónapban érkezik Nicklas Brendborg és A halhatatlan medúza

Nicklas Brendborg: A halhatatlan medúza
Minden, amit tudnod kell, hogy tovább élj

Minden normális ember sokáig akar élni. Sokáig, és a lehető leghosszabb ideig egészségesen. Nicklas Brendborg ifjú dán kutatóaspiráns, a Koppenhágai Egyetem molekuláris biológia szakos hallgatója, és a terület egyik legígéretesebb kutatója könyvében végigveszi, hogyan küzdött eddig az emberiség és a tudomány az öregedés ellen, és számba veszi, mi kell ahhoz, hogy hosszabb ideig éljünk. Az áttekintésből megtudhatjuk, miért olyan bonyolult folyamat az emberiség egyik legnagyobb rejtélye, az öregedés, illetve a még nagyobb rejtély, az öregedés lassítása.
A szerző elkalauzol bennünket csúcstechnológiás laboratóriumokba és olyan távoli térségekbe, ahol tudományos áttörést értek el az öregedésgátlás terén. Elemzésében rávilágít néhány állatfaj meglepő tulajdonságaira, amelyek eddig tudományos példaként szolgálhattak a hosszú élet titkainak megfejtésében. A rákbetegséget még hírből sem ismerő, rejtélyes állat, a csupasz turkáló, illetve a több száz évet is megérő cetfélék, teknősök és medúzák rejtélyes világát leleplezve lassanként feltárul előttünk, hogy hogyan hasznosíthatók ránk, emberekre az állatvilág jelenségeiből levont biológiai következtetések.
Brendborg könyvének konklúziója nem csupán a közhelyek pufogtatása, miszerint együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, és mozogjunk rendszeresen a friss levegőn – azt is megmagyarázza, hogy sejtek szintjén miért ennyire fontosak a fentiek, hogyan reagál a szervezetünk, ha plusz vitaminokat veszünk be, vagy hogy éppenséggel miért lehetnek károsak az étrend-kiegészítők, de azzal is foglalkozik, miben rejlenek a véradás vagy a böjt szervezetre gyakorolt pozitív hatásai.


Részlet a könyvből:
„A 20. század elején például számos tudós úgy vélte, hogy állati mirigyekből származó kivonatok felhasználhatók az emberek megfiatalítására. Az egyik tudós, Serge Voronoff sebész továbbfejlesztette a kissé bizarr elméletet: meg volt győződve arról, hogy nem elég állati kivonatokat használni, hanem a mirigyszövetet közvetlenül át kell ültetni az emberbe, hogy működjön. Egyiptomi kasztrált férfiakat tanulmányozva pedig arra a következtetésre jutott, hogy a herék különösen fiatalító hatással bírnak.
Voronoff ekkor kezdte el majomherék darabjait átültetni a pácienseibe. Ez elég abszurdan hangzott ahhoz, hogy az átlagemberek nagy ívben elkerüljék. A gazdagok és a hírességek viszont megőrültek érte: sorban álltak, hogy kipróbálhassák Voronoff öregedésgátló transzplantációját. Hatalmas volt az érdeklődés, Voronoff rengeteget keresett, és rövidesen már a kellő mennyiségű majomhere beszerzése okozott neki gondot. Újonnan vásárolt kastélyában szegény állatoknak külön karámot kellett készíttetnie, és egy cirkuszi idomárt vett fel, hogy tenyéssze őket. Voronoff páciensei végül persze csak a történelem egyik tréfájává váltak. Idővel mind ők, mind pedig Voronoff megöregedtek és megráncosodtak, akárcsak Ponce de León és emberei. Velünk is ez történik – hacsak a tudomány nem talál az eddigieknél jobb megoldást.”

A könyv fordítása a Danish Arts Foundation támogatásával készült.
Megjelenés: 2023. február 16.
Fordította: Patat Bence
Kiadó: Athenaeum