HÍRLEVÉL: Megjelent a legmegrázóbb amerikai karrierregény

Joyce Carol Oates: Szöszi
A legmegrázóbb amerikai karrierregény, 
 a Netflix-film alapjául szolgáló mű

„Egy érzéki testű lány a szépsége teljes pompájában…
Könnyű, nyakpántos, elefántcsontszínű, zsorzsett kreppruhát viselt, amelynek hullámai lágyan fogták körbe a mellét. Enyhe terpeszben állt a New York-i metró egyik szellőzőrácsa felett. Mámorosan hátrahajtotta a fejét, miközben a huzat fellebbentette a bő redőket vető szoknyáját az alatta viselt fehér pamutbugyiról.
Fehér pamutbugyi! 
Az elefántcsontszínű ruha varázslatos könnyedséggel hullámzott. Maga a ruha is varázslatos. Anélkül a lány csak egy közszemlére tett  közönséges és kiszolgáltatott női test lenne. Egy darab hús.”    


Átlagos amerikai lány volt, aki addig sohasem látott hatású legendává vált. Milliók imádták, és az élete a rajongók és művésztársak generációit varázsolta el. A Marilyn Monroe művésznéven jobban ismert Norma Jeane Baker életét évtizedek óta kutatják és dolgozzák fel, de mindeddig még egyetlenegyszer sem mesélték el olyan lélegzetelállító és eredeti módon, mint a Szösziben.  

A kortárs amerikai irodalom legjelesebb alakjai között számontartott és Magyarországon is jól ismert Joyce Carol Oates eddigi legnagyobb szabású művében újraértelmezi Norma Jeane Bakernek (a gyermeknek, a nőnek és a nehéz sorsú hírességnek) a legbensőbb lírai és szellemi életét, hogy annak bámulatos, gazdag és megrázó hangján mesélje el. Norma Jane legintimebb portréja egy törékeny, egyedi tehetséggel megáldott fiatal nőt állít elénk, aki folyamatosan újrateremti saját magát, hogy a nyomasztó esélyek ellenére képes legyen a felszínen maradni és magának a sztárságnak a jelképévé váljon. Lépésről lépésre haladva vezet be minket a saját történetébe, és meséli el, hogyan tévesztett utat egy folyamatos konfliktusok között élő, lázasan alkotó jellegzetesen amerikai művész.  

Az életrajzi és történelmi forrásokra támaszkodó szerző megidézi a női lélek legbensőbb világát és kíméletlen tükröt tart a mítosz elé, mindeközben pedig úgy ír, ahogy eddig még sohasem: extatikus állapotban, átadva magát a témának, úgy, mintha rendkívüli hősének a lelke költözött volna belé. Ez a magával ragadó, lélektanilag érzékeny, felkavaróan szellemes mű végigvezet minket Norma Jeane magányos gyermekkorán, kisiklott kamaszkorán és Marilyn Monroe megszületésének a folyamatán.    

Norma Jeane alig hallható, eltorzított és félreértett hangja, Marilyn Monroe gazdag öröksége egyben Hollywood sötét világának is tükröt tart. Miközben csodálattal és elismeréssel szól a színészet és a filmkészítés nehezen megragadható művészetéről, Joyce Carol Oates hátborzongató képet fest az iparágról, amely táplálja és felfalja Amerika arcait.    

A Szöszi, amely eredeti módon közelít a saját mítoszaitól megbabonázott celebkultúrához, sodró erejű regény egy nő nehezen megragadható varázsáról, egy sztár időtálló örökségéről, és azokról a gyötrelmekről, amelyek a XX. század legemlékezetesebb ikonjának a megszületését kísérték.     

A szerzőről  
Joyce Carol Oates megkapta a National Humanities Medált, a National Book Critics Circle által odaítélt Ivan Sandrof-életműdíjat, a National Book Awardot és a legjobb novellának odaítélt PEN Malamud-díjat. 2018-ban elnyerte a Los Angeles Times által Mystery/Thriller kategóriában kiadott díjat az A Book of American Martyrs (Amerikai mártírok könyve) című művéért. 2019-ben megkapta a Freedom of the Individual in Society Jeruzsálem-díját.  

Olyan maradandó művek szerzője, mint a Luxusvilág, az Ők és az Áldatlan szerelmek. A Princeton Egyetem Roger S. Berlind ’52 bölcsészettudományi professzora. 1978 óta az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia tagja.

KIADÓ: EUROPA