Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Férfimesék

Sándor Anikó munkásságáról annyit hallottam már, hogy ideje volt végre olvasnom is tőle. Elsőként a Jaffa kiadó gondozta Férfimeséket vettem kezembe, amellyel nagyon-nagyon jól szórakoztam. Időnként nem csak mosolyogtam a sorok felett, hanem valamit csapkodva nevettem, fülsértően hangosan. 


A Férfimesék-ben Anikó ezúttal „csupán” közvetítőként van jelen. Ő adja át 18 férfi 18 történetét, 18 gondolkodásmódját, amelyeket persze remek humorral, szuper történetmeséléssel, saját véleményekkel fűszerez. Amikor megláttam a kötet címét, elsőként a megcsalás ugrott be. Nem is tévedtem, hiszen több olyan sztorit kapunk az írásban, ami ezt a témát járja körbe: a kockázatos párhuzamos, kettős életektől kezdve, a lebukás frappáns elkerülésén át egészen a válásig mindent, de mindent kapunk. Szerencsére azonban a férfiak ennél sokkal színesebbek, többek, így akadnak tanulságos, néhol egészen hihetetlen sztorizgatások is feldolgozatlan múltról, nagy találkozásokról, a majdnem mindig bizonytalan jövőről, a vagányságról, a kreativitásról, a bátorságról, a félreértésekről, a gyerekkori álmokról.

Akad itt feleséget elcsábító barátnő, aszexuális férfi, sugardaddy, egy holland prostituált, aki egy találkozás során egy férfi példaképévé válik. Ismét bebizonyosodik Darwin mondása, miszerint több ezer év kellett, hogy az állatból ember legyen, de elég pár perc, hogy az ember állattá változzon át. Nagyon tetszett, hogy voltak olyan részek is, amelyek a nők elé tartottak tükröt… Jó volt látni valóban felnőtt férfiakat, és olyanokat is, akik csak külsőre azok. Imádtam azt az örök igazságot, hogy ahol két férj van, ott naponta két alsógatya és négy zokni is akad...

Ebben a könyvben minden férfi, minden nő megtalálhatja önmagát, így mindenkinek örömmel ajánlom, aki könnyed formában szeretne szórakozni, inspirálódni, erőre kapni egy olyan könyvvel, ami időnként azért jól fejbe kólint. 

Gondolataim az olvasás során: (SPOILER!)
- Van az úgy, hogy anélkül döntjük el, hogy valami, valaki a mi világunk-e, vagy sem, hogy egyáltalán kipróbálnánk, esélyt adnánk neki.
- Izgalmas újra meg újra látni, hogy amennyire mások vagyunk, ugyanannyira egyformák is. Mindannyian védeni igyekszünk magunkat, miközben mindannyiunk múltjában vannak nagy fájdalmak, sérülések.
- Néha a lehetőség álruhája a véletlen.
- Van az úgy, hogy a veszély, az izgalom megsokszorozza a problémamegoldó képességet, a kreativitást.
- Sokszor úgy okoskodunk, szólunk bele a más ügyébe, hogy semmi közünk hozzá. Ha valaki boldog, kiegyensúlyozott, miért kell elrontani? Nem kell mindig mindent értenünk, irányítanunk.

Idézetek a könyv hangulatából:
„Pontosan ezt kérdeztem. Odaengeded-e a haldokló férjed ágya mellé a nőt, akivel huszonnyolc éven át megcsalt, akit lehet, hogy még jobban is szeretett, mint téged, és valószínűleg akkor is vele volt, amikor otthon nagy szükség lett volna rá. Mikor az őrület határán próbáltál találni valakit, aki vigyáz a két kicsire, amíg beviszed a nagyot a sürgősségire. Odaengeded-e ezt a nőt a haldokló férjed betegágya mellé?” (114. oldal)

„A hit összeköt bennünket, a vallás szétválaszt. Nekem hitet tanítottak, nem vallást, és szembefordulóvá tettek minden egyházzal, templommal, mecsettel.” (122. oldal)



Értékelés: 6/5
Cím: Férfimesék
Szerző: Sándor Anikó
Kiadó: JAFFA
Oldalak száma: 280

szerző: nikiahatos