Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Szigor - A tiltás gyönyöre

Átkozottul izgalmas Lakatos Levente Szigor-ja! Kevés az olyan magyar könyv, vagy éppen író, akinek nevét hallva később is, bármikor eldobom az agyam. Ilyen Fenyő Iván (Észlelések, avagy egy gondolkodó ember naplója), és Lakatos Levente. Arra már korábbi kötetei során rájöttem, hogy Levente könyveivel nem lehet mellé nyúlni. Sőt, letenni se lehet őket!

Nemrég pedig megjelent legújabb, átkozottul szenvedélyes sorozatának első kötete, a SZIGOR. A tiltás gyönyörében több izgalmas karaktert is megismerhetünk. Rögtön elsőnek itt van a címadó szereplő, a profi reklámszakember, Szentesy Igor, aki előtt nem csak a politika zárt ajtói, de bizony a formás női combok is hamar kitárulnak. Hogy Szigor (ahogy barátai hívják) ne unatkozzon, képbe jön a korábban igencsak kicsapongó életet élő, avagy az életzabáló Liza. A lány és vőlegénye, Sándor fényes politikai karrier előtt állnak. Ám Szigor feltűnésével sok minden alaposan megváltozik Lizában. A ritkán mosolygó, ellenkezést nem tűrő férfi összetöri a lány gondosan felépített álarcát. Ők ketten rendkívül bonyolult, felkavaró kis játszmába kezdenek egymással, és hol egyikük, hol másikuk jut előnyhöz azon a bizonyos erotikus sakktáblán. Ott van még Sándor, aki tipikusan az a személyiség, akire vélhetően minden csaj vágyik. Konkrétabban egy meleg fiú barátra, aki elmagyarázhatja, hogy miként működnek a férfiak. Nos, azért olyan szintű közelségtől egy nő sem lenne boldog, mint amit Liza kap, hiszen szerződés, hamarosan pedig álházasság is kötheti őt Sándorhoz. A folyamatos játszmák, ármánykodások közepette akadnak persze ellenszenves karakterek is, ilyen például Liza édesapja, aki hogy elérje céljait, még lánya érdekeiről is megfeledkezik, és kegyetlenül bánik vele. De megemlíthetnénk Liza állítólagos legjobb barátnőjét is, az igencsak vehemens Évát, aki bár számomra megragadó személyiség ugyan, mégsem értem, hogy miként lehet a lány legjobb barátnője, amikor nem tud annak jó és rossz titkairól sem. Az biztos, hogy pontosan ez a vonal teszi még bonyolultabbá, elgondolkodtatóbbá Liza karakterét, életét és Szigorhoz fűződő viszonyát.

Ez a könyv teli van jobbnál jobb fordulatokkal, olyan részekkel, amelyek kikapcsolódás közben elgondolkodtatják az olvasót, és levonatkoztat saját életére.

„Azt hiszem a reménytelenség az, ami úgy istenigazából feldühít. Az, amikor látom a szakadékot, és hiába húzom be a kéziféket, az nem fogja a kerekeket. Rohanunk a vesztünkbe, én egyre hevesebben rángatom a kart, ami éppen a zuhanás előtt kitörik, és a kezemben marad.” (267. oldal)

„A helyzet letaglóz. Ez a nő fogást talált rajtam. Én akartam zavarba ejteni a telefonhívással, ezzel szemben ő okoz nekem kínos pillanatokat, a nadrágom ágyéktájékon csaknem széthasad. Bármennyire szemérmetlen, amit művel, ő egy zárt fülkében, egyedül búgja hevítő szavait, én eközben, bár behúzódtam a kapualjba, a nyüzsgő város kellős közepén vagyok.„ (82. oldal)

Levente minden írásában iszonyatosan szerethető az, ahogy a szavakkal, szókincsével bánik, és az, ahogy viszi a cselekmény, a történet szálait. Számomra ő az egyetlen olyan író, aki pontosan annyi részletet visz bele soraiba, hogy el tudjunk képzelni minden karaktert, azonosulni tudjunk néhányukkal, és folyamatosan fenn tartsa figyelmünket. Külön piros pont még, hogy betekintést nyerhetünk mind Liza, mind Szigor meglátásaiba, nézőpontjaiba is, a végén pedig kapunk egy olyan fordulatot, amelytől a szánk is tátva marad, és amelytől ez a könyv sokkal több lesz egy szimpla erotikus regénynél. Mert, hogy több annál, az biztos! Felesleges is beskatulyázni!



Lakatos Levente: Szigor 1. rész – A tiltás gyönyöre
Oldal: 338
Kiadó: Libri, 2016
Értékelés: 6/6

szerző: nikiahatos